Search

Derfor kan du ikke sove

Hvorfor i himlens navn kan du ikke kan falde i søvn, når du nu endelig ligger i sengen og har været træt i løbet af eftermiddagen og aftenen? Selvom vi mennesker er meget forskellige, er det ofte mange de samme årsager til, at vi ligger og vender og drejer os i sengen og har svært ved at falde i søvn.


Prøv at se om én (eller flere) af disse tre årsager passer på dig.

Foto niklas_hamann


Disse tre årsager er typisk at grunden til at man ikke kan falde i søvn:


1. Du distraherer dig selv hele dagen

Du har en travl hverdag med arbejde, børn, veninder mm. Der er hele tiden noget du skal gøre, tænke på eller planlægge. Det betyder, at du dagen lang, har noget stimulerer dig og distraherer dig.


Det vil sige, du bliver distraheret fra at mærke dine egne tanker, følelser og kropslige fornemmelser - altså hvordan du i det hele taget har det. Du bliver med andre ord rigtig god til at "knokle på" lægge låg på dine egne behov, for det handler om travle hverdag til at fungere.


Problemet er, når du ligger i sengen om aftenen, for så er der pludselig ingenting der distrahere dig. Du ligger du i mørket, og så får alle dine tanker og følelser på frit spil, og så kan du få svært ved at falde i søvn. Pludselig har du utrolig travlt i dit hoved med at tage dig alle de ting, du har distraheret dig fra i løbet af dagen.


2. Du har en skæv balance mellem at have travlt og slappe af (yin yang)

Du har travlt hele dagen med alle dine gøremål, faktisk så travlt at du slet ikke har tid til at slappe af. Måske føler du dig ligefrem stresset ved tanken om, at skulle slappe af og lave ingenting.


Hvis det eneste tidspunkt på dagen du slapper af på er, når du ligger i sengen om aftenen og skal sove, så er det ikke så underligt, du har svært ved at falde i søvn. Så har du brug for flere små pauser i løbet af dagen, så du lærer din krop og hoved at veksle mellem at have travl og få ro på.


Du kan f.eks. bruge en guidet meditation, en kropsscanning eller nogle beroligende åndedrætsøvelser fra yogaprogrammet SOV GODT MED YOGA. På denne måde kan du nemt give dig selv en lille pause og få en bedre balance mellem “gøren og væren”.

3. Du starter en ond spiral af søvnløshed

Når du ligger i din seng og ikke kan sove, bliver du ramt af 1000 tanker og frygten for ikke at falde i søvn kører rundt i hovedet på dig "hvorfor kan jeg ikke sove?" Jo mere du spekulerer over det, og tæller hvor mange timer du kan nå at sove, desto sværere er det for dig og falde i søvn. Og den onde spiral er startet.


I denne situation kan det være en rigtig god idé at skifte miljø og lave foretage dig noget beroligende. Det vil sige stå op af sengen, f.eks. gå ind i stuen og lave nogle søvndyssende restorative yoga øvelser, som beroliger dit nervesystem og hjælper dig med at få ro på og falde i søvn.
  • Instagram
  • Facebook Social Icon